A turmixodat gazdagíthatod a káposzta félék és értékes zöld salátafélék levelei mellett piros bogyós gyümölcsökkel, de tehetsz még bele almát, céklát, sárgarépát, uborkát, ananászt, mangót, banánt, de természetesen bármilyen gyümölcsöt és zöldséget. Teljesen egyéni ízlés szerint variálható.

  • Az almát lehet héjastól is, de meg is pucolhatod, ha zavarnak a héj darabok a turmixban
  • Céklát a Lidlben lehet pucolva kapni 6-os csomagban, ezt csak azért írom, mert sokan azért nem veszik, mert nehéz pucolni és mindent össze fog ezt csak felszeled és mehet is a turmixba.

Ezekkel a keményebb zöldségekkel és gyümölcsökkel, ha nincs nagyon erős géped oda kell figyelni, hogy szeld fel kisebb darabokra, én már égettem le turmix gépet 🙂

Nézzük a legnépszerűbbek hatását a testre:

Alma

Rostban nagyon gazdag.  Tartalmaz B vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, kéntartalma is jelentős. A rostjai vízben oldódóak, így  sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Rendezi a székletet főzve, párolva a hasmenésre jó, nyersen a székrekedés esetén javasolt, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést, belek és a máj működésére jó hatásal van. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású.

Cékla

Javíthatja az állóképességet nem véletlen, hogy élsportolók étrendjében gyakran szerepel ez a zöldség, hiszen a benne található nitrátok, javíthatják a sportteljesítményt is. A mérhető hatáshoz három-négy kisebb céklát kell elfogyasztani, ami elsőre talán soknak hangzik, de ha valaki komolyabb fizikai erőpróbára készül, érdemes tennie vele egy kísérletet. A cékla erekre és keringésre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogy több vér jusson az agyunkba, amitől jobban működhet. Jót tesz a májnak. Máj komoly szerepet játszik a vér, illetve egész testünk méregtelenítésében, ha céklát eszünk, némiképpen tehermentesíthetjük ezt a fontos szervet. Kutatások szerint ez a szép színű zöldség javíthatja továbbá cukorbetegeknél a májfunkciókat, és kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a máj méretét is.

Répa

Az egész évben beszerezhető sárgarépa fogyasztása immunerősítő hatású, egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten fontos szerepet kap a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában. Kutatások szerint napi két adag, azaz mintegy 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül jelentősen, mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Ezeket a zöldségeket akár az almát mindig vékonyan pucoljuk mert a héja alatt rengeteg vitamin van.

Zöld turmix recept

  • 2 levél kínai kel
  • 1 marék spenót
  • 1 cékla
  • 1 sárgarépa
  • 1 alma
  • víz tetszőlegesen

Akinek kisebb turmixgépe van vagy smoothie készítő az felezheti az adagokat.

Legyetek jól, Betti