A káposztafélék után a második legfontosabb összetevője egy tökéletes zöld turmixnak a piros bogyós gyümölcsök. Nagyon sok ember meg sem próbálkozik zöld turmixot inni mert biztos nincs jó íze. Ezzel én is így voltam, zöldes vagy barnás színét nem igazán találtam vonzónak. Illetve el nem tudtam képzelni, hogy bármi amiben káposzta vagy spenót van finom lehet. Elárulok egy titkot: Nagyon finomak 🙂

  • A spenót vagy egyéb zöld leveleseknek nyersen turmixolva majdnem semleges az ízük ezért, amilyen gyümölcsöt választasz mellé olyan íz fog dominálni a turmixodban.
  • A piros bogyós gyümölcsöknek fantasztikus hatásai vannak a szervezetünkre, nagyon jót tesznek nekünk, hiszen tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal.
  • A kék áfonya az egyik legtöbbet vizsgált bogyós gyümölcs.

Kutatások szerint jót tesz a szív egészségének, mivel képes csökkenteni a vérben a káros koleszterin szintjét, emellett növelni az inzulinérzékenységet és csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Szedret is érdemes minél többet vásárolni, ha tehetjük, mivel tele van mangánnal, K1- és C-vitaminnal is. Az eper szintén nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is: egy csészényiben benne van a napi C-vitamin szükségletünk. Nagyon jót tesz a szívnek, segít a vércukorszint szabályozásában, és gyulladáscsökkentő hatású. A málna például nemcsak remek rostforrás, de tele van C-vitaminnal, mangánnal és K-vitaminnal.

A másik nagy előnye a bogyós gyümölcsöknek, hogy aki fogyni szeretne az is használhatja a turmixokban hiszen ezeknek a gyümölcsöknek a legalacsonyabb a cukortartalma.

Az év nagy részében csak fagyasztva tudunk hozzá jutni, de  azok is ugyan olyan egészségesek és finomak, tovább eltarthatóak és sokszor olcsóbbak is.

 Én a Tesco és Lidl fagyasztott gyümölcseit nagyon szeretem.

Zöld turmix recept

  • 2 levél kínai kel
  • 1-2 marék piros bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott)

vízzel felöntve tetszés szerint

HA még most próbálkozol a turmix ivással az elején érdemes kóstolgatni, hogy neked mennyi gyümölccsel ízlik, illetve ha savanyú tehetsz hozzá még egy almát is.

Egészségetekre, Legyetek Jól 🙂  Betty