Mikor salátát említek, az ügyfeleimnek nagyon megijednek, hogy itt a vég éhenhalunk.

A salátába szinte mindent lehet tenni csak valahogyan ennek, a kultúrája nincs úgy kialakulva és valaki, aki hagyományos étrendet követ az maximum az egy maréknyi savanyút, vagy az ecetes fejessalátát ismeri, mint saláta, de aki próbált már diétázni annak sincsenek sokszor jó tapasztalatai a salátákkal.

Nagyon szeretem mikor az ügyfeleim, akik úgy kezdték a program elején, hogy bizony ő nem eszik és nem is fog salátát enni, mert nem szereti, pár hét múlva arról számol be, hogy nagyon megszerette és nem is gondolta volna, hogy ilyen finom is lehet egy saláta.

Nézzük, milyen összetevői lehetnek a tökéletes salátának.

  • Zöld levelekkeveréke

A legfontosabb összetevője egy tápláló salátának a zöld levelek keveréke. A salátánk minimum felét, vagy háromnegyedét ezeknek kellene kitennie, hiszen a zöld levelek azok, amik a testünknek igazi táplálékot jelentenek, tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal, a legjobb klorofil források.

  • Bármilyen egyéb zöldség

A salátádat olyan zöldségekkel gazdagíthatod, amilyennel csak akarod, a lényeg, hogy szeresd.  

  • Gyümölcsök

Sok emberrel a salátákat a gyümölcsök hozzáadásával sikerült megszerettetnem, nekem is a kedvenceim, amiben sok-sok gyümölcs is van, és a salátákba kevert gyümölcs cukortartalma a saláta keverékben lévő fehérjék és zsírok miatt kevésbé fogja megemelni a vércukor szintedet, a diétákba legjobban beilleszthető helye a gyümölcsöknek a salátákban van.

  • Fehérjék

Bármilyen hús, hal, tengergyümölcsei, tojás, sajtok, túró, joghurtok, kefir szintén részei a tökéletes salátának.

  • Zsirok, olajok, natúrmagvak

Nagyon fontos szinte kihagyhatatlan összetevői egy tápláló salátának, hiszen a zöldségekben lévő zsírban oldódó vitaminok csakis zsírok jelenlétében tudnak felszívódni, így szinte mindig tegyél valamilyen zsírt, olajat, natúrmagot a salátádra.

  • Fűszerek

Tehetsz friss zöld fűszernövényeket és nem friss fűszereket is, mint például só, bors, rózsabors.

  • Tészták, hüvelyesek

Ha nem a gyors fogyás vagy a fogyás a célod, mérsékelten a salátádba tehetsz, főtt dolgokat is krumpli, bab, borsó, lencse, bulgur.

  • Öntetek

Ez azaz összetevő, ami a korona a salátán.

Nna, ezzel lehet igazán megszerettetni az emberekkel a salátákat.

A következő részekben ezekről az összetevőkről fogok írni részletesen……..

Mangós avokádó saláta

Hozzávalók:

  • 1 db jégsaláta
  • 1 db avokádó
  • 1 db mangó
  • 2 evőkanál mandula szelet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál aszalt áfonya, vagy mazsola
  • 1 db lime leve
  • 1 kk só
  • 1 kk bors

A salátát vágjuk apró kockára. Szintén kockázzuk fel a mangót és az avokádót.

A salátát tegyük egy nagyobb keverőtálba, majd tegyük bele a mangót. Rátesszük az avokádót, és a mazsolát.

Megszórjuk a szeletelt mandulával, ráöntjük a lime kifacsart levét, és meglocsoljuk az olajjal. Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.

Legyetek és egyetek jól,

Betty